Psikolojik Vaka Analizi 3

Kadın kızarık yüzlü ve yorgun görünmektedir. Göz teması kurabilmektedir. Ağlamaklı bir hali vardır. Geleceğe ve bebeğine ilişkin endişelere odaklandığını ancak yakınlarıyla birlikteyken gülüp keyif alabildiğini söylemektedir. Görüşmelerde gülümseyebilmektedir. Herhangi bir halüsinasyon ya da hezeyan görmemektedir ve kendisine ya da bebeğe zarar verme düşüncesi yoktur. Belirtilerin yorgun olduğu için ortaya çıktığına inanmaktadır.

– Tanı koymak için başka hangi bilgilere ihtiyacınız var?

– Muhtemel tanı nedir?

– Bu vakayı nasıl yönetirdiniz?

Temel değerlendirme, bu durumun ‘doğum sonrası depresyonu’ mu yoksa postpartum depresyon veya postpartum psikoz gibi daha ciddi bir durum mu olduğudur. Danışanın doğumunun ne kadar zaman önce gerçekleştiğini tespit edin ve aşağıda yer alan doğum sonrası depresyon belirtilerini inceleyin. Belirtiler ve depresyon öyküsünün olmaması düşünüldüğünde danışanda büyük olasılıkla ‘doğum sonrası depresyonu’ vardır.

Bu durum genellikle doğumdan 3 veya 4 gün sonra hamilelik hormonlarının azalması ve süt üretiminin başlamasıyla ortaya çıkan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Uyku eksikliği ve bitkinlik de bu durumun gelişmesinde kaçınılmaz bir rol oynar. Yeni gelen bebek, aileye tam anlamıyla bağımlı halde olduğundan dolayı yapılması gereken büyük duygusal, sosyal, ailevi ve uygulamaya yönelik değişiklikler olacaktır ve bu durum çok göz korkutucu olabilir.

Özellikle bebeğin doğumundan bu yana uzun bir süre geçmişse (örneğin 3 veya 4 hafta), daha ciddi seyreden doğum sonrası depresyonunu ihtimal dışı bırakmak her zaman önemlidir. Danışanın öyküsü tam anlamıyla alındığında doğum sonrası depresyonu olan kadınların bir kısmının son bir yıl içinde de depresyonda olduğunu görebilirsiniz.

Doğum sonrası depresyonu, kadınların %60-80’ini etkilemektedir. Genellikle doğumdan sonraki üçüncü gün itibariyle ortaya çıkmakta ve bir hafta içerisinde düzelmektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri

• Keyifsizlik

• Duygusal bunalım ve ruh halinde değişimler

• Ağlamaklı hissetme

• Aşırı hassasiyet

• Kaygı

• Sinirlilik hali

• Tükenmişlik

• Uyumada güçlük

• Önemsiz sorunlar için endişelenmek

• Konsantrasyon eksikliği

• Tıbbi dayanağı olmayan ağrılar

• Belirgin bir neden ve belirti olmaksızın iyi hissetmeme

Anne olmak ve bebeğe bakmakla ilgili kaygılar da yaşanabilmektedir. Bu duygular, yeni doğum yapmış kadınlar için normal duygulardır. Yalnızca birkaç gün sürer ancak yine de özellikle kadını beklenmedik bir şekilde etkiliyorsa oldukça korkutucu olabilir.

Güven duygusu, aile ve arkadaş desteği, dinlenme ve zaman dışında herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Depresyonda olan anne mümkün olduğunca çok istirahat etmelidir. Etkilenen anneler, yakınları ve uzmanlar tarafından kendilerine söylenenler konusunda aşırı hassas olabildiğinden dolayı uzmanın danışana güven vermesi, nezaket ve empati göstermesi bu dönemde çok faydalı olacaktır.

Ağlamaklı olma durumu ve endişe genellikle herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan düzelecektir. Ancak durumun takibi önemlidir çünkü belirtiler geçmezse veya belirtilere intihar düşünceleri eşlik ederse teşhisin gözden geçirilmesi gerekebilir. Bebeğin ihtiyaçlarının karşılanmasında herhangi bir zorluk olup olmadığının takibi de önemlidir. Belirtiler şiddetliyse veya doğumdan sonraki 2 veya 3 haftadan sonra da devam ederse daha kapsamlı bir tedavi gerekebilir ve hasta yeniden değerlendirilmelidir.

– Doğum sonrası depresyon çok yaygındır ancak kısa sürelidir.

– Genellikle gerekli olan tek şey güven ve destektir.

– İlerlemeyi takip etmek için yeniden değerlendirme yapmak faydalıdır.

– Bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir.

Bizi Instagram‘dan takip edin!

Bizi Youtube üzerinden takip edin!

Akademik Psikoloji Çeviri Hizmetimiz ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Kitap Çevirisi Hizmetimiz ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Psikoloji alanından uzmanlara ve öğrencilere yönelik hazırlanan İngilizce Seviye Tespit Sınavını çözmek için tıklayınız.

Profesyonel Çeviri Hizmeti almak & Özel İngilizce Dersi Almak için İletişime Geç!

Diğer Köşe Yazılarını Oku!


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir